Hva er hatprat?

Hatprat er et begrep som har fått feste i norsk gjennom bevegelsen mot hatprat. Bevegelsen ble lansert 11. februar 2014 og er knyttet til en stor europeisk bevegelse. Hatprat er en oversettelse av det engelske begrepet hate speech.

stopp hatprat

Hatprat kan være rettet mot både individer og grupper. Når hatpraten er rettet mot individer, er det mobbing. Når den rettes mot grupper kalles det hatretorikk.

På innholdssiden er hatpraten preget av konspirasjonsteorier, anti-ismer og fobier. Det kan være konspirasjonsteorien om Eurabia, anti-semittisme, rasisme eller homfobi. Hatprat kan også være basert på individuelle særtrekk, som for eksempel høyde eller vekt.

Hatprat er rettet mot sitt publikums følelser, og ikke mot fornuften. Denne språkbruken forutsetter derfor et ukritisk publikum.

Hatpratens funksjon er å rakke ned på eller å sverte en gruppe eller et individ. Hatprat sprer og forsterker negative oppfatninger, holdninger og følelser overfor en gruppe eller et individ.

Hatpratens konsekvenser er utrygghet, frykt og angst, svekket anseelse, verdighet, status og selvbilde. Hatprat kan dessuten føre til dehumanisering. I sin ytterste konsekvens kan hatprat inspirere til hatkriminalitet og terrorisme.

 

 

Reklamer

Om annebirgitta

Jeg er språkforsker og har skrevet boka "Hatprat" https://www.youtube.com/watch?v=XV_pJqtdqA8
Dette innlegget ble publisert i Hatprat, mobbing, Retorikk, Uncategorized og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s